Thuisonderwijs Startpakket

Welkom bij mijn lijst voor hét volmaakte thuisonderwijs startpakket!

Grapje. Het fijne aan thuisonderwijs is dat je zelf je geloof en leerdoelen mag doorgeven op een manier dat bij jouw gezin past. Er is dus geen één volmaakte manier om te starten. Maar zou je het fijn vinden om wat opties te hebben voordat je de diepe waters induikt, bij deze.

[Kanttekening: ik geef voornamelijk onderwijs in het Engels. Als je denkt, zo, haar Nederlands kan echt wel beter, klopt dat ook. Maar hier hebben we over een start pakket, niet over een universiteit pakket. Dat verzin ik zonodig over 9 jaar. Wat het vak Nederlands taal betreft, heb ik uitstekende werkboeken voor de kinderen, dat ze minder gaan struikelen over het/de dan ikzelf….]

Startpakket benodigdheden:

1. Liefde

2. Flexibiliteit, humeur, leergierigheid

3. (Kinder)Bijbel

4. Alfabetkaarten of poster

5. Duplo

6. Speelgoed dieren

7. Speelgoed etenswaren

8. Speelklei

9. Verf en schort

10. Internet

11. Bibliotheekpas

12. Printer




Onmisbaar: liefde voor je kind(eren). De eerste jaren van hun leven was je toch het bron van hun lichamelijk en cognitief en emotioneel 'voeding', van pap en boterhammen, tot baby boekjes en uitjes, liedjes en knuffels. Hun wereld is grotendeels door jou geschapen, op een fijne, natuurlijke manier. Blijf zo maar doorgaan!


Ook onmisbaar: flink dosis flexibiliteit, humeur, en leergierigheid. Er zullen moeilijk dagen zijn. Er zullen fantastische dagen zijn. Er zal van alles wat zijn. Het komt goed. En als het niet goed komt? Trek aan de bel bij familie, vrienden, mensen uit je kerk-gemeente, de CJG. Dan komt het hopelijk weer goed.


Onmisbaar:



Een (kinder)bijbel. Wij vinden deze fijn. Sommige gezinnen beginnen gelijk met de Statenvertaling, en dat kan natuurlijk ook. Zolang jij en je kind(eren) blijven wortelen en groeien in het geloof. 





Handig maar niet onmisbaar:


Alfabet matten van 123homeschool4me

En een bak duplo.


Boeken over boerderij dieren. De bibliotheek heeft er véééél. 

En een bak dieren. Ook al is je kind lang voorbij het fase van 'Wat zegt de KOE!?' zijn diertjes fijn voor in de zandbak of het bad, of het leren over verschillen tussen wilde en temme dieren. Of voor gave uitdagingen zoals 'Vandaag ben jij manager van een dierentuin. Met Lego moet je een brug bouwen waar een varken ONDER kan maar een paard niet.'


Een bak speelgoed etenswaren, met of zonder keukentje erbij. Sommige kinderen zijn dol op kleine keukentjes en kunnen daar urenlang spelen, maar anderen worden juist meer creatief in hun spel als ze zelf ergens een 'keuken' opzetten.


Een paar puzzels. Goed voor de motorische en cognitieve ontwikkeling. Of ze 'educatief' zijn (klok, alfabet, kleuren, vormen) of 'normaal' (dieren, mensen, Elsa van Frozen) maakt niet zo vreselijk uit. 


Speelklei. Doet dubbel dienst als speelgoed en educatief material, want je kan allerlei vormen of letters of cijfers van maken. Of gewoon ermee spelen. Koekjesdeeg of bladerdeeg is een lekker alternatief!


Verf en een schort. Poster/vinger verf is goed voor de motoriek en kleurt een kamer op (soms onbedoeld :D). Een klein set waterverf en kinder-penselen zorgt voor minder spetters maar vraagt iets meer concentratie van een peuter. 








Alfabetkaarten van Mizflurry, om af te drukken. Of een leuk poster van het alfabet om ergens op te hangen. Bekend raken met de letters en hun klanken, op een speelse wijs, is fijn op een 2-4 jarige leeftijd. En zelfs kinderen van 6-8 hebben soms even help nodig bij het correct schrijven van een 'd' in plaats van een 'b'. 



Website zoals YouTube, Google, en Pinterest zijn gratis en dienen als een soort van digitaal informatie archief. Meer weten over de vissen die voortkomen in het Noordzee, of hoe ze vis-vliegers maken in Japan? Ff op YouTube zoeken. Werkbladen nodig over sommetjes maken? Pinterest. Eendjes kleurplaat nodig? Google. 



Aangeraden: 

Bibliotheekpas. Mag al vanaf de geboorte (vraag maar hoe ik dat weet :D) Gratis tot 20 jaar, en boeken zijn vaak verlengbaar t/m 6 weken. 


Zwart/wit printer. Hoeft niet kleur te zijn, hoewel dat heel leuk is. Handig voor eigen materiaal en thema's afdrukken, vooral in combinatie met Pinterest. 

Veel succes en vooral veel plezier ermee!





Comments

Popular posts from this blog

Bowling Over Budgets

From Dinosaurs to Da Vinci (January Unit Studies)

2020 Garden